Du har som domæneejer et ansvar for sikkerheden for alle på dit website

Du har som domæneejer et ansvar for sikkerheden for alle på din e-mailserver

Hvad er sikkerpånettet.dk?

Sikkerpånettet.dk hjælper dig med at tjekke, om dit internet, din e-mailserver og internetforbindelse er opdateret.

Det er dig som domæneejer, der har ansvaret for sikkerheden på dit website og din e-mailserver - både for din egen, men også dine brugeres skyld. Sikkerpånettet.dk undersøger om der bruges moderne og pålidelige standarder på dit website, din e-mailserver og internetforbindelse.

Værktøjet hjælper dig også til at gøre noget ved det. Tag testen, det tager ikke meget mere end 10 sekunder.

Sikkerpånettet.dk er bragt til den danske del af internettet af Punktum dk i samarbejde med en række partnere som et led i arbejdet med at fremme internetudviklingen. På sikkerpånettet.dk kan man teste, hvor sikker en hjemmeside, en e-mailserver eller en forbindelse er. Det har været vores fokus at skabe et værktøj, der er mere end bare en test. Det skal også give viden om hvordan, man kan arbejde med at gøre en hjemmeside eller en e-mailserver lidt mere sikker. Testen dækker de vigtigste aspekter, men ikke alle. Ved at gøre noget ved det, som testen viser, kan man bidrage til at gøre den del af internettet mere sikker. Testen viser resultaterne på en skala op til 100%.

Det er vigtigt at huske, at der kan være relevante grunde til, at man ikke skal lande på 100%. Som med så meget andet, når det kommer til sikkerhed, er det en afvejning af tilgængelighed og sikkerhed.

Målgruppen

Sikkerpånettet.dk henvender sig hovedsageligt til de virksomheder, organisationer og foreninger, der bruger et domænenavn til en hjemmeside eller en mailserver. Altså et domænenavn, der har bruger- og kundetrafik. Med værktøjet kan du få hjælp til at forbedre sikkerheden og tilbyde dine brugere lidt mere sikre tjenester.

Anbefalede sikringstiltag

Sikkerpånettet.dk understøtter moderne internetstandarder og anbefalede sikringstiltag fra Center for Cybersikkerhed. Flere af de sikringstiltag, der her testes for, er der krav om, at statslige myndigheder skal følge. Sikringstiltagene er dog gode at følge for alle, både private, virksomheder af alle størrelser og i resten af det offentlige Danmark.

Du kan læse mere om de tekniske minimumskrav for statslige myndigheder her.

Du kan læse mere om Center for Cybersikkerheds anbefalinger i vejledningerne udgivet her.

Hvem står bag?

Sammen med Punktum dk står en række organisationer og virksomheder bag sikkerpånettet.dk. De deltager alle i at udbrede sitet og vil bidrage i den videre udvikling af værktøjet.

Teknisk partner

Testværktøjet er oprindeligt et initiativ fra den hollandske internetstandardplatform, og den hollandske regering (internet.nl). NLnet Labs står for udvikling af den underliggende tekniske platform, som driftes i Holland hos Prolocation.

Hvad er internetstandarder?

For at udveksle data mellem computere overalt i verden har vi brug for internationale aftaler om, hvordan computere taler med hinanden. De digitale "stik og kontakter" der så at sige forbinder det hele. Disse aftaler kaldes internetstandarder eller internetprotokoller. Et eksempel er SMTP, anerkendt protokol til e-mailtrafik. Denne tekniske kerne bag internettet er usynlig, og ukendt for de fleste, men er afgørende for et funktionelt internet i dag og i fremtiden.

Hvorfor er det så vigtigt at være opdateret?

De oprindelige internetstandarder stammer fra 70'erne og 80'erne, hvor antallet af internetbrugere var meget begrænset. I dag er der mere end 3 milliarder! Og disse mennesker bruger internettet mere og mere til transaktioner, med personfølsomme og værdifulde informationer. De forældede standarder kan hverken følge med mængden af trafik eller sikkerheden. For eksempel misbruger kriminelle SMTP-standarden til e-mailsvindel. Det betyder, at vi er nødt til at begynde at bruge nye smartere standarder, der kan holde vores internet pålideligt. Den gode nyhed er, at de findes.